Talentovaný Gastarbeiter (rozhovor pre denník SME)
"Už dlho som fanúšikom rappera Rootsa Manuvu. Keď na internetovej stránke vyhlásil súťaž o najlepší remix svojej skladby Witness, povedal som si, že to skúsim," spomína mladý hudobník skrývajúci za pseudonymom Karaoke Tundra na svoj doposiaľ najväčší úspech. Jeho Gipsy Wedding Mix totiž tak zaujal jednu z najoriginálnejších postáv britskej scény, že sa rozhodla vydať ho v domovskom vydavateľstve.

Roots Manuva bol jednou z najzaujímavejších hviezd festivalu Pohoda, ktorý sa nedávno konal v Trenčíne, z Karaoke Tundru sa stáva jedna z najzaujímavejších postáv našej scény. Spomínaný remix vyjde na špeciálnej EP platni pod značkou Big Dada/Ninja Tune, ktorá figuruje aj na Manuvových nahrávkach. Od jeho autora si medzitým môžete vypočuť ďalších dvadsať skladieb, ktoré tvoria "celovečerný" album Gastarbeiter.

Kto je vlastne ten Karaoke Tundra? Jeho občianske meno je Viktor Tverdochlibov, narodil sa v roku 1979 na Ukrajine a dnes žije na Slovensku, kde pred niekoľkými dňami absolvoval štúdium žurnalistiky. S hudbou začínal ako osemnásťročný v rodnom Charkove - ako dídžej hrával po kluboch hudbu z renomovaných vydavateľstiev ako Ninja Tune či Warp. Veci sa pohli až na Slovensku, kde sa ocitol vďaka štipendiu ako zahraničný študent.

"Mal som nejaké vlastné nápady, tak som ich nahral a začal posielať demá do rôznych vydavateľstiev. Ozvali sa mi ľudia z českého Mufonicu. Album Gastarbeiter som pripravoval špeciálne pre tento label. Vydavateľstiev podobného zamerania nie je v Čechách a na Slovensku veľa, preto som ani nemal na výber. Nakoniec som rád, že to vydali práve oni."

Spomínanú nahrávku si už stihol všimnúť napríklad aj mienkotvorný časopis de: bug, ktorý ju nazval hudbou "na pomedzí hip-hipových inštrumentáliek a folku rôzneho druhu a perfektným soundtrackom pre popoludnie s kreslenými filmami". Gastarbeiter najskôr zaujme vydareným obalom v duchu béčkových filmov, pri prvom počúvaní upúta nápaditý sampling, krátkosť skladieb, retrosound, zmysel pre humor a pestrá kombinácia hip-hopu s etnom a bizarnými nahrávkami náhodných zvukov z ulice.

"Baví ma prehľadávať staré platne, niekedy natrafím na fakt obskúrne nahrávky. Samplovanie cudzích nahrávok však nie je jedinou metódou, ktorú používam," vysvetľuje Viktor a na margo stručnosti dodáva: "Krátke tracky robím preto, lebo za ten istý čas stihnem urobiť viac krátkych trackov ako dlhých. Mám toľko nápadov, že si jednoducho nemôžem dovoliť venovať veľa času jednej skladbe."

O jeho produktivite svedčí aj internetové vydavateľstvo Surreal Madrid, ktoré vedie spolu s niekoľkými spriaznenými hudobníkmi. V týchto dňoch tam zverejnil sedem nových skladieb charakterizovaných slovami "Breaks, cuts, bleeps, loops, grains, bass (sometimes)". Album Schizopanorama je tretím prírastkom v katalógu Surreal Madrid a môžete si ho stiahnuť zadarmo vo formáte mp3.

Kto je zvedavý, ako znie táto produkcia naživo, musí si počkať do jesene, kedy čaká Karaoke Tundru séria koncertov. Oproti albumom by to malo byť trochu iné - na pódiu sa totiž objaví nielen tradičný spolupracovník DJ Spinhandz, ale možno aj ďalší hostia: "Spinhandzova práca za gramofónmi dodáva mojim vystúpeniam nový rozmer. Ešte rozmýšľam o tom, že si prizvem aj živého basáka a beatboxera," prezrádza Viktor.

Autor: OLIVER REHÁK