www.one-self.net
Počas poslednej dekády venovalo iba málo ľudí také množstvo času a úsilia do kultúry, ktorú majú radi. Brácho Vadim toho stihol naozaj veľa: zakladateľ Jazz Fudge, A&R, producent, DJ promotér, zberateľ platní, príležitostný maliar, stavebný inžinier, spisovateľ a brácho španielskej hiphopovej superskupiny 7 Notas, 7 Colorez. A jeho DJ-ská kariéra? Hral už prakticky všade: za posledný rok stihol Japonsko, Izrael, Turecko, Južnú Ameriku a juhovýchodnú Áziu. Vystupoval s umelcami ako DJ Krush, Company Flow, The Roots, Pharcyde, Public Enemy, Beat Junkies, Dilated Peoples, Kraftwerk, Super Furry Animals, Morcheeba a Paul Weller, na Moskovskom pouličnom bále hral pre viac ako 60 000 ľudí!

V roku 1992 si ruský emigrant kúpil sampler a začal pracovať na prvých skladbách, ktoré vydal na vlastnej značke Jazz Fudge. V roku 1996 vydal svoj prvý album USSR Repertoire na značke Ninja Tune, nasledovaný remixovým USSR Reconstruction a ďalšou sériou „sovietskych“ albumov. Popritom vydával maxáče pre Ninja Tune aj Jazz Fudge a spolupracoval s DJ Primecuts, víťazom ITF v roku 1999 a členom Scratch Perverts.

Kvôli propagácii albumu USSR: Life from the other side v roku 1999, dal Vadim dokopy live kapelu The Russian Percussion v zložení Mr. Thing (gramce), Killa Kella (beat box), Blu rum 13 (MC), John Ellis (klávesy). Reakcie publika boli skvelé, skupina odohrala viac ako 600 vystúpení vrátane nezabudnuteľného bratislavského koncertu. DJ Vadim si doprial aj španielske a juhoamerické turné so skupinou 7 Notas, 7 Colorez, nominovanou na latinskoamerické Grammy v kategórii hiphop.

Album USSR: The Art of Listening z roku 2001 má veľa abstrakcií z predošlých Vadimových počinov, ale počuť na ňom novú muzikantskú hĺbku, lásku k basovým frekvenciám a záujem o hudbu a texty z celého sveta. Popri britských MCs Taskforce a Phi Life Cipher a amerických undergroundových projektoch ako Slug, Gift of Gab, Moshun Man a Vakill nájdete na ňom poľskú jazzovú legendu Urzulu Dudziak, Gruffa zo Super Furry Animals a brazílsko-švédsku divu poetických inovácií Yarah Bravo. Vadim servíruje tablá a djembe pomiešané s japonskými flautami, brazílskymi gitarami, hovoreným slovom, obskúrnymi skrečovanými zvukmi a typicky britským street-soundom.

Urbánna a experimentálna, osviežujúca a odlišná – táto platňa presahuje nielen to, čo Vadim vyprodukoval v minulosti, ale aj väčšinu súčasného hiphopu. Ďalším krokom k vytvoreniu ultimatívneho hiphopu je nový projekt One Self. Opäť niečo zvláštne, progresívne, kozmopolitné. Hiphop a všeličo iné – vplyvy z troch kontinentov a multietnického východného Londýna. One Self (Yarah Bravo, Blu Rum 13 a DJ Vadim) práve teraz debutujú albumom Children Of Possibility na značke Ninja Tune, hitovka Bluebird sa snáď objaví aj v slovenskom éteri.
(SME, 6.6.2005)
recenzie na albumy:
artattack.sk
SME
Profit
Vlna
interpret
Be Your Own     Ninja Tune     12"
Children Of Possibility     Ninja Tune     CD / 2LP
labely
interpreti