One Little Indian | 2015 | CD: €10,00 (301 Sk) kosik | CD LTD: €17,00 (512 Sk) kosik | 2LP: €25,00 (753 Sk) kosik
picture Björk na novom albume trpí a lieči zlomené srdcia

Islandská speváčka Björk nečakane zverejnila nový album Vulnicura. Fanúšikovia čakali, že vyjde až v marci, dostali ho už tento utorok.
Björk má nový album. Už sa nesústreďuje na prírodné témy, ktoré dominovali na albume Biophilia, teraz skúma vlastnú zraniteľnosť. Spieva o zranení srdca, o konci lásky. „Napísala som tri pesničky pred rozchodom a tri po ňom,“ napísala na Facebooku.
Islandská speváčka takto možno reaguje na vzťah s americkým vizuálnym umelcom Matthewom Barneym, s ktorým žila dlhšie ako desať rokov a vychovávali spolu dcérku. Objavili sa totiž správy, že ich láska je už minulosťou.
Príbeh o milencoch
Album Vulnicura mal vyjsť v marci, to Björk oznámila minulý týždeň. Prekvapila však a cez službu iTunes ho zverejnila už tento utorok. Dôvodom nie je jej nevyspytateľná osobnosť, jednoducho chcela predbehnúť pirátov, pretože jej nahrávka sa objavila na internete aj nelegálne.
Na jej novinke spolupracoval venezuelský producent Arca, ktorý predtým tvoril aj s Kanye Westom či s inou výraznou ženskou speváčkou, FKA Twigs.
Napriek tomu, že na Vulnicure nechýbajú hravé elektronické zvuky, niekto nepochybne namietne, že Björk menej experimentuje. Niekto zasa pripomenie, že obrovské očakávania sa jej nepodarilo splniť. A niekto zasa povie, že sa hudobníčka opakuje, že sme podobné pesničky počuli na jej predchádzajúcich nahrávkach.
Vulnicura pritom skôr pripomína melodramatickú divadelnú hru – s príbehom, kde na začiatku medzi milencami vzplanie neskrotná vášeň a vzájomne rešpektujú svoje nedokonalosti.
Nežné husľové tóny však čoskoro nahradí nepokojný rytmus, ktorý vyjadruje pochybnosti. Obavy, že vzniknutá hádka je zároveň tou poslednou.
Možno sa mu podarí dostať sa z toho a bude ma milovať, dúfa speváčka v texte piesne Lion Song. Naivná viera v lásku je však už nalomená. Nasleduje snaha zmieriť sa s melancholickými spomienkami na stratené okamihy.
Najlepší umelci trpia
Hudobnými nástrojmi a výnimočným hlasom Björk maľuje zložité obrazce dunivých pocitov, ktoré sa skrývajú za všednosťou. Chirurgická presnosť, akou jej hudba vniká pod kožu, vyvoláva zimomriavky a dokáže zastaviť všetky myšlienky.
Možno si ani neuvedomíte, kedy prestanete vnímať šum okolia a necháte sa unášať smútkom. Björk pozýva hlbšie dovnútra, kde slová neexistujú. Hudbu – abstraktné umenie – je mimoriadne náročné opísať verbálne – priblížiť ju môžeme jedine pocitmi, ktoré v nás vyvoláva.
Je tragédia, že najúspešnejší bývajú umelci, ktorí trpia viac ako ostatní. Citlivosťou totiž dokážu otvárať brány k emóciám – niekedy až detským, dávno zabudnutým.
Tak ako Trierova Tanečnica v tme, kde si speváčka zahrala hlavnú úlohu, vháňa slzy do očí, tak aj zlomené melódie jednej zo skladieb Black Lake rozrývajú dávno zabudnuté sklamania a nespravodlivosti. Našťastie, záver albumu vyvoláva radostnejšie pocity a naznačuje, že všetky zranenia môžu byť vyliečené – pretože aj bolesť je súčasťou života.
Autor: Marek Hudec
SME